HØST

Innholdsfortegnelse

Høst er min favoritt årstid, ikke fordi jeg har bursdag, men fordi dette er en tid til å gi rom til indre stillhet, å reflektere, å gi slipp på alt det som ikke lenger tjener oss, det som er unødvendige, både fysisk og følelsesmessig og gi rom til noe nytt. Dette er en periode for å fullføre det du har påbegynt (som f.eks. å skrive ferdig dette innlegget som jeg påbegynte for 2-3 uker siden).

Lange dype pust om morgenen, øvelser som åpner brystet, varmt vann, deretter varm frokost (f.eks. havregrøt med lett varme bær, nøtter, kanel og kardemomme eller kanskje omelett med grønnsaker som frister mest?); varme proteinrike måltider med sunn fett og høstgrønnsaker til lunsj og middag; varm dusj/bad og fotmassasje med varm sesam olje, yin yoga og meditasjonen om kvelden er mine typiske høstritualer.

Høsten er sesong for VATA- dosha.

For å ha Vata i balansen følg gjerne disse anbefalinger:
– varm og næringsrik mat (supper, luner salater osv).
– rolig yoga meg fokus på pusten
– finn aktiviteter som gir deg følelser av ro og stabilitet (f.eks. gå ut i naturen, men husk varme klær). Unngå overstimulering særlig før sengetid
– gi bort/kast det du ikke trenger lenger, rydd i alle skuffer og skap
– ta godt være på huden din da det ofte blir tørrere om høsten (prøv abhyanga med varm olje hver kveld før leggetid)
– legg deg gjerne før kl 22.30.

I følge TKM er høsten forbundet med metall element. Lunge og tykktarmen er i fokus akkurat nå.
Disse symptomer kan signalisere om at lunge og tykktarmen trenger din oppmerksomhet:
– forstoppelse
– rennende nese, nysing
– tørr hud og hår
– følelser: melankoli, tristhet, sorg. Det er vanlig å oppleve sorg og for å uttrykke den kan du prøve yoga, samtaleterapi osv.
– sug etter krydret mat
– våkner ofte mellom 3 og 5 om morgenen

For å styrke metall element:
– spis hvit mat og mat som inneholder mye vann: hvitløk, løk, daikon/reddik, neper, blomkål, pastinakk, kål, vannkastanje, ris, agurk. Bruk stimulerende varme krydder: ingefær, nellik, kanel, timian, basilikum, peppermynte, koriander, rosmarin, ginseng (har en positiv effekt på lungene ved å styrke lungefunksjoner)
– spis epler og pærer (best er posjerte eller dampete), persimmon, kiwi.
– slow cooking (varmebehandling på lav varme og lengre enn vanlig)

Ønsker deg en fin høst!
Klem 🙂

Yulia Rabben, Ayurveda & Yoga Instructor

YuliaRabben

Ayurveda & Yoga Instructor

Kategorier